Femisol® has a positive effect on well-being in menopause. Join thousands of satisfied European customers. 
Order >

Vse o menopavzi


Kaj je menopavza?

Po definiciji menopavza označuje prenehanje menstrualnega ciklusa in je naraven biološki proces. Gre za obdobje, ko jajčnika dokončno prenehata delovati, ženska pa preide iz rodnega v nerodno obdobje. Do tega pride, ko jajčnika ne opravljata več svoje funkcije, torej ne proizvajata jajčec in zato nivo hormonov v ženskem telesu pade. Prav padec hormonov pa je odgovoren za vse sprememebe v razpoloženju, počutju ter izgledu. In prav zato, je pomembno ohraniti hormonsko ravnovesje.

Jajčnik je organ, ki proizvaja ženska hormona estrogen in progesteron. Oba hormona sta odgovorna za uravnavanje menstrualnega ciklusa in ovulacije. S starostjo jajčeca v jajčniku prenehajo dozorevati; raven hormonov upade, pride do izostanka menstruacije in nastopi menopavza. Pri večini žensk se to zgodi okoli 50. leta starosti. Menopavza je normalen, fiziološki, neizogiben proces staranja in ne bolezen. Za večino žensk je menopavza obdobje sprememb, obdobje, ko se hormoni poigravajo z čustvi in razpoloženjem. Dobro je vedeti, da lahko s skrbjo zase vplivate na svoje boljše počutje.


Najpogostejši simptomi menopavze so:
 1. vročinski oblivi in/ali intenzivno potenje ponoči,
 2. slabo počutje(utrujenost, izčrpanost, razdražljivost in nihanja v razpoloženju,
 3. nespečnost,
 4. zastajanje vode,
 5. pozabljivost, težave s koncentracijo,
 6. izsušena nožnica, slabši libido, bolečine ob spolnem odnosu, pogostejša vnetja nožnice,
 7. glavoboli,
 8. suha, tanka koža brez sijaja, ki se hitro stara in izgublja čvrstost,
 9. urinska inkontinenca, pogostejše uriniranje, vnetje sečil,
 10. depresija, hitro spreminjajnje razpoloženja,
 11. nabiranje kilogramov,
 12. postaran izgled (lomljivi nohti, globoke gube in tanki lasje).

Vpliv menopavze na izgled 

V menopavzi se delovanje hormonov upočasni, kar med drugim vpliva tudi na način staranja kože, njeno gostoto in elastičnost. V tem obdobju je izrazit upad izločanja spolnih hormonov – tako mladostnega hormona (DHEA), testosterona kot estrogena in ta manjko izločanja pospeši staranje kože. Zaradi manjše količine estrogenov v koži nastaja manj kolagena (slabše vezivno tkivo), koža postane tanjša, neprožna, občutljiva na dotik, poleg tega se upočasni presnova in spremeni struktura kože.

Ker se količina estrogenov zmanjša, lahko prevladajo androgeni hormoni, ki vplivajo na rast dlak, zaradi česar utegne priti do močnejše poraščenosti na nenavadnih mestih. Po drugi strani se oslabi rast las; ti postanejo tanjši in izpadajo.

Prehransko dopolnilo Femisol poskrbi, da se boste počutile lepe tudi navzven. Vitamina C ima vpliv na nastanek kolagena, ki je pomemben za ohranjanje zdravih žil, kosti, las ter nohtov.  Cink ima vpliv na ohranjanje zdravih kosti, las, kože in nohtov.


Nasveti za pomoč ob menopavzi

Menopavza je čas, ko si mora ženska ponovno vzeti čas zase, za svoje telo in ugotoviti, kako se lahko spet počuti dobro v svoji koži. Pri tem vam bo zagotovo pomagala redna telesna aktivnost, primerna hidracija ter zdrava prehrana. Še toliko bolj pomembno je, da z ničemer ne pretiravate, temveč si privoščite tudi dovolj časa za počitek in spanec.

Z redno telesno vadbo se boste počutile bolj polne energije in lažje boste nadzorovale svojo težo. Glavni razlog je, da se med vadbo poveča raven serotonina in s tem izboljša vaše razpoloženje, počutje, apetit in pozitivno vpliva na kvaliteto spanca. Poleg tega vam pomaga ohranjati mišično maso, kar je pomembno za držo, mobilnost ter preprečuje nabiranje kilogramov. Ne smemo pa pozabiti, da redna telesna vadba tudi krepi kosti in to je najboljša preventiva za osteroporoza, ki je pogosto začne prav v menopavzi.

Uživanje zdrave prehrane je še posebej pomembno v obdobjih, ko se v našem telesu dogajajo spremembe. Prav z vnosom zdravih in svežih sestavin, lahko pripomoremo k boljšemu počutju, redni prebavi ter splošnemu zdravju. Pri tem gre za splošne smernice, ki se jih velja držati:

  ✓ Jejte veliko svežega, ekološkega sadja in zelenjave vsak dan. 
Zmanjšajte vnos kalorij (manj pakiranih ali predelanih živil, dodanega sladkorja, rafiniranih ogljikovih hidratov, sladkih pijač, alkohola in rafiniranih olj)
✓  Izbirajte hrano z visoko vsebnostjo vlaknin. 
✓  Pijte veliko čiste, sveže vode.

Pri zdravi prehrani morate biti še posebej pozorne na dejstvo, da se z nižanjem ravni estrogena izgublja trdnost vaših kosti in zato priporočamo večji vnos hrane polne kalcija in vitamina D. Uživajte čim več različne hrane, bogate s kalcijem (mleko in mlečni izdelki, sardine, temno zelena zelenjava).


Poleg zgoraj navedenih skupnih simptomov lahko konec ženskega plodnega obdobja pogosto predstavlja večjo čustveno spremembo v ženskem življenju. Spreminjanje od mlade, živahne, plodne ženske do starejše ženske v zrelih letih lahko včasih povzroči psihološko in čustveno stisko. Vendar pa imate moč, da to spremenite. Z razumevanjem mehanizmov menopavze in zdravim stilom življenja, lahko obdobje menopavze  postane obdobje polno življenja in uživanja. Prav to smo imeli v mislih, ko smo iskali prave sestavine za prehransko dopolnilo Femisol.
Kako si lahko pomagam v menopavzi -  Hormonsko zdravljenje ali naravno?

Hormonsko nadomestno zdravljenje, kot imenujemo dodajanje hormonov v klimakteriju, pomembno vpliva na zdravje in počutje. Hormoni izboljšajo počutje, ščitijo srce, ohranjajo močne kosti, zmanjšujejo težave s suho nožnico, ohranjajo libido. Pri tem bo izbrani zdravnik/ginekolog določil metodo, ki je glede na vaše zdravje in življenjski slog najbolj primerna. Zaradi možnih različnih zapletov (tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni, tveganja za raka dojk ter raka na črevesju itd.) hormonske terapije niso dolgoročna rešitev oz. zahtevajo skrbno spremljanje zdravstvenega stanja in niso primerne za vsako žensko.

Velik odstotek žensk se ustraši zdravljenja z dodajanjem hormonov ali pa jih ne smejo uporabljati (rak dojk ali jajčnikov, ki se hrani z estrogenom), v tem primeru se priporoča naravno zdravljenje. Naravno zdravljenje ni alternativa hormonskemu nadomestnemu zdravljenju (HNZ), vendar je nekatere menopavzne težave možno lajšati tudi na ta način. Naravno zdravljenje se svetuje ženskam, ki HNZ ne smejo uporabljati ali ga odklanjajo, menopavzne težave pa jim močno zmanjšujejo kakovost življenja. Njim lahko pomagamo s prehranskimi dodatki, ki vsebujejo fitoestrogene.

Fitoestrogeni so naravne snovi, ki so po kemijski strukturi podobni ženskim spolnim hormonom, posnemajo ali uravnavajo delovanje endogenih estrogenov, navadno z vezavo na estrogenske receptorje in s tem pripomorejo k hormonskemu ravnovesju. Imajo šibkejši učinek kot naravni estrogen, hitreje se razgrajujejo in se ne skladiščijo v tkivih. Med pomembnejšimi viri fitoestrogenov sta črna detelja (Trifolium pratense) in soja (Glycina max). Prav ekstakt črne detelje pa je tudi ena glavnih sestavin prehranskega dopolnila Femisol.

Prehransko dopolnilo se priporoča za vsa tri obdobja: predmenopavza, menopavza in postmenopavza.  


Kaj se zgodi po menopavzi? Postmenopavza.

V postmenopavzi, ko se raven hormonov ponovno stabilizira, se telo prilagodi na novo ravnovesje in ženske dobijo po dolgem času spet občutek več energije in boljšega občutenja samega sebe. Ženske se počutijo precej bolje in imajo manj bolečin, bolje spijo, nimajo več težav s koncentracijo, glavoboli in nihanjem kilogramov. Nekaj let po končani menopavzi pa se lahko pokažejo druge težave, ki so povezane z nižjo ravnjo estrogena. Najpogostejše spremembe v postmenopavzi so kardiovaskularne bolezni, osteroporoza in porast telesne teže. Prav vitamin D3 in cink imata vpliv pri ohranjanju zdravih kosti in oboje je združeno v prehranskem dodatku Femisol.

Estogen ima do menopavze v ženskem telesu tudi vlogo zaščitnika, kar se po menopavzi spremeni, saj vrednosti padejo. Pogosto se povišajo vrednosti holesterola in maščob v krvi, pospešeno se razvija ateroskleroza, poveča se verjetnost za nastanek koronarne srčne bolezni in možganske kapi. Glavna metabolna simptoma sta zmanjšana kostna gostota in nastanek osteoporoze. Osteoporoza prizadene več kot polovico vseh žensk po menopavzi. Pri starejših ženskah je zlom roke desetkrat pogostejši kot pri moških, zlom kolka je enkrat pogostejši.

Kako dolgo traja menopavza?

Večina žensk živi s simptomi menopavze nekje med  pet do deset let. Glede na to, da se življenjska doba povečuje in je ocenjena na nekje okoli 85 let, obdobje menopavze nikakor ne pomeni konca, temveč zgolj prehod v bolj zrelo obdobje. Vi same pa se morate odločiti, da si želite in zasložite še vedno več od življenja. Femisol vam dokazano lahko pomaga pri tem.

Preberite, kakšna so mnenja naših uporabnic.All rights reserved © 2012 - 2024
Production: MMvisual
close This website uses cookies to ensure you
get the best experience on our website. (More)